Webmaster arşivleri - Codlio https://codlio.com/etiket/webmaster/ We're social, we're creative Tue, 31 May 2022 07:45:04 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.6.2 Yapılacaklar Listesi Uygulama Önerisi https://codlio.com/yapilacaklar-listesi-uygulama-onerisi/ https://codlio.com/yapilacaklar-listesi-uygulama-onerisi/#respond Tue, 31 May 2022 10:11:00 +0000 https://codlio.com/?p=760 Yapılacaklar Listesi Uygulama Önerisi ile karşınızdayım. İster işiniz için ister eğitiminiz için kullanabileceğiniz birbirinden güzel yapılacaklar uygulamasına birlikte göz atalım. Günümüzde not tutmanın yapılacaklar listesi hazırlamanın en kolay yolu akıllı telefonlarımız oldu. Kağıt kalem yerine akıllı telefon ile birlikte notlarımızı ve listelerimizi kolayca alabilir ve saklayabiliriz. Hatta farklı ihtiyaçlara göre tasarlanmış yapılacaklar listesi uygulamaları önerisi […]

Yapılacaklar Listesi Uygulama Önerisi yazısı ilk önce Codlio üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Yapılacaklar Listesi Uygulama Önerisi ile karşınızdayım. İster işiniz için ister eğitiminiz için kullanabileceğiniz birbirinden güzel yapılacaklar uygulamasına birlikte göz atalım.

Günümüzde not tutmanın yapılacaklar listesi hazırlamanın en kolay yolu akıllı telefonlarımız oldu. Kağıt kalem yerine akıllı telefon ile birlikte notlarımızı ve listelerimizi kolayca alabilir ve saklayabiliriz. Hatta farklı ihtiyaçlara göre tasarlanmış yapılacaklar listesi uygulamaları önerisi ile birlikte listenize hatırlatıcı koyabilir, şifreleyebilir veya tasarımını dilediğiniz şekilde yapabilirsiniz. Farklı özelliklere sahip altı adet yapılacaklar listesi uygulama önerisi ile karşınızdayız:

Gtasks uygulamasının iç görünümü

Gtasks

İyi bir görev yönetimi ve planlayıcı olan Gtasks ile birlikte yapılacaklar listesini kolayca hazırlayabilir ve bütün işlemlerinizi kolayca tek bir başlık altında toplayabilirsiniz. Gün içerisinde çok fazla hareket ediyorsanız toplantılarınız için size yardımcı olmaya hazır Gtasks ile birlikte iş takibinizi de kolayca yapabilir ve telefonunuzun takvimi ile entegre olup her an listenizi size hatırlatabilir. Gtasks, iOS ve Android mağazalarında bulunmaktadır.

Remember The Milk

Remember The Milk

Harita entegrasyonuna sahip, Remember The Milk ile birlikte listeyi nerede ne için hazırladığını kolayca not edebilirsiniz. Ayrıca listenizi arkadaşlarınızla paylaşarak ortak bir dosyada beraber çalışabilir ve işinizi geliştirebilirsiniz. Yapılacaklar listesi hazırlamayı daha geniş bir şekilde ele almanıza olanak sağlayan bu uygulama ile birlikte kontrolü tamemen elinizin altında hissedebilirsiniz. Android ve iOS mağazaları haricinde Windows sürümü de bulunan Remember The Milk, yapılacaklar listesine bilgisayar üzerinden kolayca ulaşmanızı mümkün kılıyor.

Evernote

Evernote

İhtiyacınız göre sadece basit bir not tutma ve yapılacak listesi uygulamasının ötesindeki ihtiyaçları da kolayca karşılayabilme yetenklerine sahip olan Evernote bütün mağazalarda bulunmaktadır. Türkçe desteği de %100 olan Evernote, ücretli sürümü ile birlikte aklınıza gelebilecek en büyük metinlerle de başa çıkmanızı sağlıyor. İşleri kontrol altında tutabilmeniz için onlarca araca sahip.

Todoist: To-Do List & Tasks

Yapılacaklar listesi uygulama önerisi içerisinde en basit ve hedefe yönelik bir ürün olarak karşımıza çıkan Todoist: To-Do List & Tasks, rutin işlerinizi not almanıza, liste hazırlayıp gün içerisinde hatırlatabilecek yeteneğe sahiptir.

Noteapp

Kullanmak istediğiniz uygulamayı basit tutmak istiyorsanız, kullanımı kolay ve sadece olan noteapp aradığınız uygulama olabilir. Tuttuğunuz bütün notları olduğu gibi kaydetmeye başlayan noteapp böylece olası bir kaydetmeme ihtimalinin önüne geçiyor. Uygulama, Android ve iOS mağazalarında bulunmaktadır.

Google Keep

Google Keep

Google Keep ile aklınıza gelebilecek bütün fonksiyonlara sahip bir not alma uygulamasıdır. Google ürünü etiketine sahip olan Google Keep ile birlikten not ve yapılacak listenizi, harita üzerinden etkileyebilir, ortak çalışma metni hazırlayabilir, takvime senkronize edebilirsiniz.

Hatta Google Play Store mağazasına sahip ürünler üzerinden de bağlantı kurarak telefonunuzdan Android TV’ye kadar her yerde dilediğiniz notu ulaşılabilir bir noktaya taşıyabilirsiniz. Sesli bir notu, yazıya çevirebilir veya bir fotoğrafa eklediğiniz notu yine keep uygulaması üzerinde saklayabilirsiniz. Çok çeşitli yeteneklere sahip olan Google Keep rakiplerine göre hem ücretsiz olması hem de senkronize olarak kusursuz çalışması ile sıyrılıyor.

Yapılacaklar Listesi Uygulama Önerisi

Yapılacaklar Listesi Uygulama Önerisi yazısı ilk önce Codlio üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://codlio.com/yapilacaklar-listesi-uygulama-onerisi/feed/ 0
Api Nedir? Nerelerede kullanılır ve entegresi nasıl yapılır? https://codlio.com/api-nedir-nerelerede-kullanilir-ve-entegresi-nasil-yapilir/ https://codlio.com/api-nedir-nerelerede-kullanilir-ve-entegresi-nasil-yapilir/#respond Fri, 20 May 2022 15:30:25 +0000 https://codlio.com/?p=740 Api Nedir? Nerelerde kullanılır ve entegresini nasıl gerçekleştirebileceğinizi bu yazımda sizlere anlatmaya çalışacağım. API “Application Programming Interface” kelimelerinin kısaltmasından elde edilmektedir. Direk Türkçe’ye çevirecek olursak, “Uygulama Programlama Arayüzü” diyebiliriz. API, iki farklı uygulamanın birbirine bağlanması, konuşması diyebiliriz. Gerekli veri girişleri ile ekleme, silme, düzeltme ve görüntüleme yapabilirsiniz. Bu API Nasıl Çalışıyor? İyi de bu API […]

Api Nedir? Nerelerede kullanılır ve entegresi nasıl yapılır? yazısı ilk önce Codlio üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Api Nedir? Nerelerde kullanılır ve entegresini nasıl gerçekleştirebileceğinizi bu yazımda sizlere anlatmaya çalışacağım.

API “Application Programming Interface” kelimelerinin kısaltmasından elde edilmektedir. Direk Türkçe’ye çevirecek olursak, “Uygulama Programlama Arayüzü” diyebiliriz. API, iki farklı uygulamanın birbirine bağlanması, konuşması diyebiliriz. Gerekli veri girişleri ile ekleme, silme, düzeltme ve görüntüleme yapabilirsiniz.

Rest Api ile sunucunuzdan verileri çekip istediğiniz clientte gösterebilirsiniz.

Bu API Nasıl Çalışıyor?

İyi de bu API nasıl çalışıyor? Piyasada ki neredeyse tüm API’ler REST mimarisi ile dizayn edilmekte. Bu mimari ile birlikte GET, PUT, POST, DELETE metotları üzerinden farklı işlemleri kolaylıkla yapabilir ve çıktıyı JSON veya XML olarak alabilirsiniz.

Peki bu GET, PUT, POST ve DELETE Metotları Ne İşe Yarıyor?

Gönderilen her methodun farklı bir işlemi bulunuyor. Bu işlemler sizlere farklı sonuçlar ve geri bir durum döndürecektir.

  • POST : Ekleme işlemi için kullanılır ve durum olarak 201, 404 veya 409 kodlarını döndürür.
  • GET : Okuma işlemi için kullanılır ve çoğunlukla 200 ve 404 durum kodu döndürür.
  • PUT : Güncelleme işlemi için kullanılır. 405, 200 ve 204 durum kodları ile dönmektedir.
  • PATCH : Güncelleme işlemi için kullanılır. 405, 200 ve 204 durum kodları ile dönmektedir.
  • DELETE : Silme işlemi için kullanılır. 405, 200 ve 204 durum kodu ile dönmektedir.

Yukarıdaki bilgiler kullanılan doğru bir RESTapi, ile bu şekilde çalışmaktadır. Durum kodları ise sizin başarılı veya başarısız bir işlem yaptığınızı döndürmektedir.

Yeni gelişen yazılım dilleri ile artık apilerin yazımını backend developer yaparken bunları kullananlar ise daha çok front-end developerlar oluyor.

API Güvenilir Midir?

API ile geliştirdiğin bir sistem her zaman yüzde yüz güvenli değildi. Çünkü arka planda API’yi yazarken kullandığın kodlardan oluşabilecek zafiyetleri sürekli kontrol etmelisiniz.

Fakat bu zafiyetler normal bir sisteme göre oldukça düşüktür. Çünkü API’ye bağlanırken bir token ile bağlanırsın. Bu token yani API anahtarı yanlış ise size herhangi bir bilgi döndürmeyecektir. API ile bağlanıp geliştirdiğin uygulaman zarar dahi görse(FTP bağlanması vb. saldırılar) tek yapman gereken eski API’yi devre dışı bırakıp yeni bir API key ile sisteminin güvenliğini tekrar sağlayabilirsin.

API Nerede Kullanılır?

API’lerin kullanım yerleri oldukça fazladır. Örneğin elinizdeki cep telefonunda hava durumuna bakmanız, haberlere göz atmanız veya bir oyunda seviye atlamanız gibi bir çok şey API’ler sayesinde uygulamanın ana sistemine veri döndürerek gerekli güncellemeleri ve eklemeleri yapmakta.

Örneğin bir haber siteniz var ise ve siz bu haberlerinizi sosyal medya da paylaşmak istiyorsanız. Tek yapmanız gereken sosyal medya sitelerinin API’lerinin nasıl kullanıldığını documents sayfasından öğrenebilirsiniz. Sizlere bazı sosyal medya hesaplarının documents sayfalarını bırakıyorum, göz gezdirebilirsin.

Bazı API Dosyaları;

  • https://developers.facebook.com/docs/
  • https://developer.twitter.com/en/docs
  • https://www.instagram.com/developer/
  • https://www.linkedin.com/developers/

API Entegresi Nasıl Yapılır?

Her sistem için farklı bir entegre yapmanız gerekmekte. Göndereceğiniz URL ve parametreler değişmektedir. En doğru ve iyi bilgiyi API’nin kaynağında bulunan API Belgesine göz gezdirerek yapmanız gerekenleri kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Çoğu API sisteminde çok kullanılan diller için nasıl bağlanılması gerektiği yazmaktadır. Nasıl bağlanacağınızı bilmiyorsanız, internet üzerinden araştırabilirsiniz.

Api Nedir? Nerelerede kullanılır ve entegresi nasıl yapılır? yazısı ilk önce Codlio üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://codlio.com/api-nedir-nerelerede-kullanilir-ve-entegresi-nasil-yapilir/feed/ 0